Акценти
Начало / Здравеопазване / Близо 50 изследваха дишането си за час

Близо 50 изследваха дишането си за час

За един час близо 50 плевенчани изследваха дишането си на разкрития пункт в центъра на Плевен.Очакваме до края на деня броят им да надвиши 500, коментира д-р Николай Кючуков от Клиниката по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ – Плевен.

Безплатното изследване на дишането е в рамките на инициативите за отбелязване на Световния ден за борба с астмата, който тази година преминава под мотото „Ти можеш да контролираш своята астма”.

Прави впечатление, че много пушачи се спират, за да проверят белодробната си функция, явно съзнавайки вредите, които цигарите нанасят на белите им дробове, коментира д-р Кючуков.  След прегледа съветът към всеки пушач е поне да намали цигарите, ако не може да се откаже завинаги от вредния навик. На пункта за безплатно изследване на дишането се спират и астматици. Те попълват тест за контрол на астмата. Целта е да се прецени доколко контролирано е тяхното заболяване и при ниски резултати на теста и от измерването на дишането ги насочваме за консултация с лекуващия ги белодробен специалист, за да прецени дали е наложителна промяна в терапията им, обясни д-р Кючуков. Той допълни, че сред първите изследвани е имало такива, които не са диагностицирани като астматици, но са показали ниски резултати при измерване на дишането, затова са им препоръчали да потърсят консултация със специалист.

Целта на тези кампании е да се насочи вниманието на хората към астмата като заболяване, както и да се алармира за пореден път за вредата от тютюнопушенето и от замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици (среден диаметър – около 2,5 микрона). Главен източник на това замърсяване са автомобилите, ето защо призивът е днешният Световен ден за борба с астмата да бъде обявен и за Ден без автомобили.

От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. Тя е хронично белодробно заболяване, характеризиращо се с алергично възпаление, предизвикващо пристъпи  на задух, свирене в гърдите и кашлица.  Тези симптоми варират в денонощието, през седмицата и в месеца. Често се изострят  през нощта и ранните сутрешни часове.

Въпреки, че не може да бъде излекувана, астмата може да бъде ефективно контролирана. Проучванията са показали, че при правилно лечение е възможно постигане и поддържане на добър контрол над заболяването, позволяващо на болните от астма да водят пълноценен и нормален начин на живот.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...