Акценти
Начало / Култура / Близо 300 участници на една сцена събра фестивалът „Пъстра шевица“ в Червен бряг

Близо 300 участници на една сцена събра фестивалът „Пъстра шевица“ в Червен бряг

Близо 300 участници се включиха в третото издание на Националния фолклорен фестивал „Пъстра шевица”, което се проведе в Червен бряг. Състезатели от 6 области в страната – Русе, Велико Търново, Ловеч, Враца, Плевен и София, изпъстриха сцената на червенобрежкото читалище „Никола Йонков Вапцаров 1908”– инициатор и организатор на събитието.
Фестивалът е част от Националния културен календар и се организира с финансовата подкрепа на Община Червен бряг, а кметът на Общината, Павлин Фильовски, бе изпратил специален поздравителен адрес към всички участници в него.
Още с първото издание на Фестивала организаторите заявиха неговата цел – да съхранява, развива, популяризира и предава на поколенията българския фолклор – автентичен и обработен. Трудно е да се опише цялото многообразие от пъстри шевици, песни и танци, озарили сцената на местното читалище в този ден. Още по-трудна бе задачата на журито, да отсее най-добрите от тях.
Удоволствието да журират изпълненията имаха доц. Георги Хинов – ръководител на Северняшкия ансамбъл, Генчо Генчев – член на Координационния съвет на Министерството на културата и председател на Националния фестивал „Фолклорен извор”, както и председателят на читалището Христо Ангелов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...