Акценти
Начало / Здравеопазване / Близо 30 процента от разходите за болнична помощ на РЗОК – Плевен са за пациенти от други региони

Близо 30 процента от разходите за болнична помощ на РЗОК – Плевен са за пациенти от други региони

През изминалата година РЗОК – Плевен е изплатила малко над 57 млн. лв. на изпълнители на болнична медицинска помощ и тези плащания формират 58.75% от общия разход за здравносигурителни плащания на касата, сочи финансовият отчет на РЗОК – Плевен за 2012 г.

Близо 30% от тези разходи са формирани от пациенти от други региони, като през миналата година за тях Районната каса е превела на болниците в Плевен  13 млн. 510 хил. лв., съобщи директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев.

Традиционно най-висок относителен дял в средствата за лечение на преминали болни от други здравни райони имат пациенти от областите Ловеч – 25.57 %, Велико Търново-25.03 % и Враца – 16.94 %, следвани от пациенти от областите Габрово – 5.71 % и Видин – 4.18 %.

Обичайно това са пациенти с тежки диагнози и такива, които се нуждаят от високоспециализирано лечение, коментира Митев. Средната цена на клинична пътека на пациент от друг здравен район през 2012 г. е  718.66 лв. За сравнение средната цена на клинична пътека при другите пациенти е 620 лв.

Общо за годината разходите за болнична помощ имат ръст от 13%, като той е резултат от заплащането на нови дейности, като хемодиализа, диспансерно наблюдение на онкоболни и лекарствена терапия на злокачествени заболявания, като общата им стойност за годината възлиза на 7 млн. 855 хил. лв, коментира още Митев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...