Акценти
Начало / Общество / Възпитаници на ДФСГ започват практика по европейски проект

Възпитаници на ДФСГ започват практика по европейски проект

Ученици от 11 и 12 класове на ДФСГ „Интелект” Плевен ще започнат практика в реални условия в плевенски фирми. Това се случва по проект „Ученически практики”, който е инициатива на Министерство на образованието и е финансиран и подкрепен от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Основната цел на инициативата е подобряване на връзката между бизнеса и образованието. На национално ниво проектът обхваща всички училища от системата на професионалното образование и обучение като практическо обучение трябва да преминат 43 500 ученици. За успешно завършено ще се счита обучението, проведено в реална работна среда в рамките на 240 часа.

Към настоящия момент плевенската ДФСГ „Интелект” е заявила 126 ученици за участие, научихме от Михаела Карамфилова, консултант на учениците за избор на практика по проекта. Те са разпределени по специалности и класове по следния начин: от 11 клас специалност „Икономист-информатик” участие са заявили 26 ученици, от специалност „Финансист” – 45 човека и от „Оперативен счетоводител” – 26. От 12-тите класове към момента в проекта са включени 3-ма ученика от специалност „Икономист-информатик”, 16 от „Финансист”, двама от специалност „Оперативен счетоводител” и 8 от специалността „Сътрудник в малък и среден бизнес”. От друга страна, броят на работодателите, които са се регистрирали за участие в проекта, нараства ежедневно с повишаване интереса сред учениците, уточни Михаела Карамфилова.

Очаква се да пристигне договора между гимназията и образователното министерство, който е изпратен миналата седмица в столицата за подписване. „На втори план следва да подпишем индивидуални договори с учениците, заявили желание за участие в проекта и договори с предпочитаните от тях работодатели”, допълни Карамфилова.

На следващ етап предстои изготвянето на график на практиката, уточняване на детайлите и стартиране. За 12 клас това вероятно ще е около 18 февруари, тъй като намалява времето, в което ще могат да се отработят изискуемите минимални 240 часа практика.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...