Акценти
Начало / Култура / Близо 230 години е продължило строителството на Кьолнската катедрала

Близо 230 години е продължило строителството на Кьолнската катедрала

Катедрала Кьолн

На 14 август 1880 г. приключва строителството на Кьолнската катедрала, което, с известни прекъсвания, е продължило цели 227 години. Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“ е една от най-известните готически катедрали. Строителството ѝ трае от 1248 до 1437 г., както и през един по-късен етап от 1842 до 1880 г. От 1880 до 1884 г. катедралата, със своите 157 м, е най-високата сграда в света. Днес тя е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм на римокатолическата Кьолнската архиепископска епархия.
Кьолн през средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената Римска империя. През 1164 г. Кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири. Райналд фон Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано по времето на Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят. През 1248 година, когато архиепископът на Кьолн Конрад фон Хохщаден поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство.

През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана  годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е един от символите на средновековната сакрална архитектура.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Повечето подобни огромни църкви и катедрали са се строили стотици години, дори и днес има някои които продължават да се строят и архитектите си предават работата на следващите поколения, докато се направи нещо невероятно и зашеметяващо. Имат толкова много орнаменти и фигурки, че няма как да успееш да видиш всичките и всеки един път щом се загледаш съм сигурна, че се виждат нови. Благодаря ви за тази интересна информация.