Акценти
Начало / Култура / Близо 20 нови материала са постъпили във фонда на ВИМ през тази година

Близо 20 нови материала са постъпили във фонда на ВИМ през тази година

Ценни не само от историческа гледна точка са новите материали, които обогатиха през годината фонда на дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен. Близо 20 са новопостъпилите единици във фонда, като повечето от тях са дарени.

Особено ценен е ятаганът от средата на 19-и век, научихме от директора на Военносторическите музеи в Плевен – доц. Милко Аспарухов.  Той разказа, че хладното оръжие за близък бой е използвано в турската армия до края на 70-те години на 19-и век, когато се измества от саби европейски тип. Ятаганът е изработен от стомана с остър връх, а дръжката му е украсена със сребърни набивки от двете страни с надписи на арабски, отговарящи на 1855 г., която е и вероятната година на изработка на оръжието.

Още един ятаган допълва фондовата колекция. Той е от началото на 19 век. Оръжието е богато украсено със сребро и седеф

Офицерска бойна сабя с ножна и полусабя /тесак/ са другите попълнения във фонда. Офицерската сабя е  част от въоръжението на редовната турска армия, а полусабята е модел, произвеждан и използван от руската армия  през ХІХ в. Има пряко отношение към Руско-турската война и въоръжението на руската армия, обясни Милко Аспарухов.

Кремъчен пистолет привлича вниманието с факта, че е с напълно действащ ударен механизъм. Пистолетът е богато украсен и датира от края на ХVІІІ – ХІХ в.

Сред новите придобивки на Военноисторическите музеи са още месингова кутийка за барутни фишеци за капсулна пушка или пистолет, щик за винтовка система „Пибоди-Мартини”, с кожена ножна, образец 1874 г., американско производство, точно копие на английската винтовка Хенри-Мартини.  Музеят прибавя към колекцията си и голям набор от елеци, ризи, пещемали, престилки от село Згалево, ръчна изработка от края на 19 и началото на 20 век, които ще позволят по-голяма живописност на експозициите с автентичната си богата и пъстра украса.

През годината Военноисторическите музеи в Плевен попълниха и богатата си колекция от творби на бележите майстори. На първо място Милко Аспарухов постави ценната гравюра, отпечатана в Лондон през февруари 1878 г., на която е представен последният бой за Плевен, преди капитулацията на турската армия. Гравюрата е отпечатана в приложение към вестник „Илюстровани лондонски новини”  на 2 февруари 1878 г.  под заглавие „Излизането от Плевен, 10 декември 1877”.  Гравюрата е създадена по скиците на специалните художници –  кореспонденти на вестника.

Репродукции на голяма част от най-ценните експонати в колекцията на Военноисторическите музеи може да бъдат видяни в станалата вече традиционна изложба на открито пред къщата музей „Цар Освободител Александър ІІ”.

В изложбата тази година може да се види творба на ученика на френския скулптор Огюст Роден – Павел Трубецкой, който е представен с бюст на генерал Гурко.  Военачалникът лично е позирал на автора, а творбата е подарена на Плевен от наследниците му. Специалистите оценяват като забележителна живописната картина „Цар Освободител“ от Господин Желязков, учил в ателието на Иля Репин. Събирането на гравюрите и литографиите е започнало през 1899 г. от националния комитет „Цар Освободител“ с председател Стоян Заимов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...