Акценти
Начало / Общество / Единични са случаите на стари дела в Окръжен съд Плевен

Единични са случаите на стари дела в Окръжен съд Плевен

Залежалите дела, които се гледат в Окръжен съд Плевен, са изчистени и най-старото, което се гледа, е т.нар. дело “Бета” за едноименния оръжеен завод в Червен бряг. Това съобщи на среща с журналисти председателят на Окръжния съд съдия Александър Григоров.

Той допълни, че до 5-то число всеки месец се получава информация от всички районни съдилища в обхвата на Окръжния съд Плевен за движението на делата, дали мотивите за присъдите се пишат навреме, има ли дела на повече от година, има ли спрени дела и т. н. “Останали по-стари дела има само в случаите, когато е спряно например гражданско дело до приключване на друго дело. Що се отнася до наказателни дела, това са преди всичко случаи, които са спрени за издирване на извършителя, но такива за целия съдебен район са вероятно дори по-малко от 5 дела”, уточни шефът на Окръжния съд. Заедно с двамата заместници на административния ръководител – съдиите Красимир Петракиев и Стефан Данчев, те са проверили на място в районните съдилища в Никопол, Левски, Червен бряг, Кнежа да сверят дали написаното в докладите съвпада със справките, които се изпращат всеки месец. Констатацията е, че делата наистина се насрочват и разглеждат в съответните срокове.

От своя страна съдия Красимир Петракиев обобщи, че тази година бройката на новообразуваните наказателни дела в Окръжен съд Плевен няма да достигне 1 000. Само за сравнение, предишни години те са били по 1 400 – 1 500, дори са достигали и над 2 000. Това се дължи на по-малкия брой дела, които пристигат от Районния съд, защото често там делата завършват със споразумение, уточни съдия Петракиев.

Съдия Стефан Данчев, председател на Гражданската колегия, съобщи за увеличаване на търговските спорове за несъбрани вземания, както и на броя на подадените молби за откриване на производство в несъстоятелност от самите длъжници. Така те използват и възможността сами да предложат синдик, а не той да бъде избран от събрание на кредиторите. Търговските дела се решават бързо, обикновено в рамките на едно заседание. Несъстоятелностите продължават по-дълго, непрекъснато се пишат съдебни актове, там е по-трудно и защото в Плевен синдиците са само четирима, обясни съдия Данчев.

Към края на януари – началото на февруари следващата година се очакват и по-конкретни данни за това какъв брой дела са гледали съставите на Окръжен съд Плевен през тази година, кои дела са преобладавали, при кои видове има понижение и при кои – повишение на броя.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...