Акценти
Начало / Икономика / Близо 170 пчеларски фирми идват за изложение в Плевен

Близо 170 пчеларски фирми идват за изложение в Плевен

От 9 до 12 февруари в Плевен за 15-ти път ще се проведе Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2017″, което превръща града ни за няколко дни в столица на пчеларството.  Форумът се организира от „Партнерс експо“ ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен .

Тази година в изложението ще вземат участие близо 170 пчелари и организации от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Швеция, Испания, Румъния, Словения, Унгария.

„Похвално е, че те обхващат целия спектър на пчеларството. Ще бъдат представени последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, лицензирани лаборатории, специализирано обучение и литература, медоносна растителност – фиданки и семена, финансиращи и консултантски организации, високопроходима техника, ремаркета и фургони”, каза Лъчезар Табаков от „Партнерс експо” на пресконференция днес, в която участваха областният управител Ралица Добрева, председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев, Румен Балински.

Лъчезар Табаков сподели и един основен проблем, пред който се изправят организаторите – липсата на подходящо място за провеждане на изложението. Тази година то отново ще се проведе в Търговски център „Плевен” и поради липса на достатъчно свободна площ, част от фирмите ще бъдат изнесени в шатри около търговския център.

Традиционно  форумът предлага богата съпътстваща програма включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение на образцови пчелини. Лектори от Германия, Италия, Австрия, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят пред българските пчелари и гости новости, тенденции и аспекти в бранша. Ще се преведе и традиционният конкурс за детска рисунка. Тази година в него участват над 350 детски творби от България, Русия, Сърбия, Македония.

При официалното закриване на изложението ще бъде обявен и носителят на      Голямата награда на Партнерс експо, осигурена от Областна администрация Плевен – плакет „Крило на успеха“ за „Новаторство в пчеларството“.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...