Акценти
Начало / Култура / Библиотека „Христо Смирненски” организира честване на 90-годишнината на Катя Попова

Библиотека „Христо Смирненски” организира честване на 90-годишнината на Катя Попова

„Един живот, отдаден на музиката” е мотото, под което ще премине честването на 90 години отКатя Попова рождението на Катя Попова, организирано от Регионална  библиотека „Христо Смирненски” в Плевен.

На 22 януари, сряда, от 17.30 часа в Арт залата на библиотеката ще прозвучат изпълнения на  солисти от Общинска хорова формация „Гена Димитрова”. Музиковедът и преподавател в Музикалното училище – Августина Серафимова, ще представи живота и творческия път на голямото българско сопрано.

От Регионалната библиотека са подготвили кратък видеофилм, с който да припомнят топлия и богат  глас, с който Катя Попова очарова публиката.

Катя Попова е родена на 21 януари 1924 г. През 1947 г. завършва пеене в Държавната музикална академия – София, в класа на Мара Цибулка Дебютът й е на сцената на Софийската опера на 3 ноември 1947 г. в операта „Продадена невеста” от Сметана. През 1955-56 година прави специализация в Болшой театър. Изпълнява с успех централни партии в опери на Гуно, Пучини, Чайковски в Болшой театър, Гранд опера,  Опера комик в Париж, в оперните театри в Белград, Нови Сад, Скопие, Прага, Виена, Атина, Ленинград, Киев, Одеса, Свердловск, Харков и др.

Носителка на много награди от музикални конкурси, сред които I награда от IV световен младежки фестивал в Букурещ (1953), II награда на Международния музикален конкурс в Прага (1954).

Катя Попова умира на 24 ноември 1966 г. в катастрофа със самолет.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...