Акценти
Начало / Любопитно / Легендарният боксьор Мохамед Али е роден на този ден

Легендарният боксьор Мохамед Али е роден на този ден

MUHAMMAD ALI

На 17 януари 1942 г. в град Луисвил, Кентъки, САЩ е роден Мохамед Али (с рождено име Касиус Клей) – легендарен американски боксьор. Той е олимпийски шампион от Олимпийските игри в Рим 1960 година в „полутежка“ категория и многократен Световен шампион по бокс за професионалисти в категория „тежка“ (1964—1974). Основоположник е на съвременния бокс.

На Олимпийските игри в Атланта 1996 година на Али е оказана огромната чест да запали олимпийският огън. На Летните олимпийски игри в Рим Али спечелва с лекота златен медал в лека категория. Този златен медал младият Али хвърля в река Охайо (затова се говори в биографичната му книга) като протест срещу сегрегацията, след като му е отказано обслужване в ресторант, защото е чернокож. Дали е истина това, все още се спори, но на откриването на Олимпийските игри в Атланта, Али получава друг златен медал, който да замени този от 1960 г.

През 1999 г. „Sports Illustrated“ и BBC обявяват Али за „спортист на века“. Боксови резултати на Мохамед Али са: мачове 61, победи 56, победи с Нокаут 37, загуби 5, равенства 0.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...