Акценти
Начало / Здравеопазване / Без оставки и стачки в Кръвна банка в Плевен, засега

Без оставки и стачки в Кръвна банка в Плевен, засега

Отново да бъде преразгледано увеличението на заплатите им настояват в декларация до премиера Бойко Борисов с копие до министъра на здравеопазването и министъра на финансите  служителите от Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен. Обещаното увеличението от 16% на практика означава да получаваме по-ниски заплати от досегашните, защото не може да компенсира отпадането на допълнителното материално стимулиране, заяви днес пред журналисти ст.мед.сестра Кръстинка Пастухова /на снимката в ляво/, която е председател на синдикалната организация на РЦТХ – Плевен.

Тя даде пример с доходите за периода януари – септември 2011 г. когато общият размер на получените от 70-те служители на центъра доходи са 456 989 лв., от които  заплати –  346 987 лв. и 110 000 лв. от допълнително материално стимулиране. Но отпадането на  допълнителното материално стимулиране от реализирани приходи от продажба на биопродукти от 1 юни тази година  реално намалява доходите им и за същия деветмесечен период на тази година те са в размер общо на 351 312 лв. и ДМС 51 540 лв.

Ето защо служителите от кръвния център в Плевен настояват за увеличаване на трудовите им възнаграждения с 20%, считано от 1 юли тази година и в изпълнение на Отрасловия колективен трудов договор. А от 1 януари следващата година заплатите им да бъдат увеличени с още 30%.

В декларацията служителите настояват също 40% от реализираните приходи от извършени платени медицински и немедицински услуги да остават в кръвния център.

Засега служителите от Центъра по трансфузионна хематология в Плевен няма да хвърлят оставки и няма да предприемат  ефективни стачни действия, защото смятат тези мерки за крайни и недопустими  в момент на криза на доверието в здравеопазването и в момент на дефицит на кръв и животоспасяващи кръвни продукти.

Те ще очакват отговор на исканията си до средата на месец ноември. И ако не получат удовлетворяващ отговор, не е изключено да пристъпят и към крайни мерки, за да защитят правото си на справедливо заплащане на труда им, стана ясно от изявлението на синдикалния им лидер.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...