Акценти
Начало / Икономика / Над 50 процента от ремонта на пътя Славяново – Пордим е изпълнен

Над 50 процента от ремонта на пътя Славяново – Пордим е изпълнен

Повече от половината предвидени по проект строително ремонтни работи по 11-километровата отсечка от републиканската пътна мрежа между Славяново и Пордим вече са изпълнени. Това отчете днес пред журналисти инж. Христо Петров,началник на отдел в Агенция „Пътна инфраструктура”. Рехабилитацията на този пътен участък се извършва по проект „Подобряване на достъпността в граничната зона Олт – Плевен” и се  финансира по програма „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013”, припомни зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков.

До този момент е положена пътната настилка в 5-километровия участък от кръстовището Плевен – Бяла до началото на Пордим. Там е използвана нова технология – студено рециклиране, която показва много добри резултати, обясни инж. Христов. Предстои да се постави маркировка, да се оформят канавките и банкета. От същото кръстовище в посока Славяново също са започнали ремонтните дейности на пътя. Паралелно се работи и върху близо 1.6 км улични настилки в град Пордим и изграждане на кръгово кръстовище.

Срокът за изпълнение на целия проект е до месец юни 2013 г., уточни Венцислав Дилков, представител на изпълнителя на обектите „Обединение Трейс Пордим”. Амбициозната ни задача е до началото на зимния период  90% от ремонтните дейности да са приключили, обяви Дилов. В трите пътни участъка ремонтът върви паралелно, като само отсечката до Пордим след кръстовището Плевен – Бяла е била затворена за около месец и половина. В останалите участъци рехабилитацията се извършва без затваряне на движението, подчерта Дилков.

Изпълнението на рехабилитацията на пътния участък Славяново-Пордим започна в края на юни тази година. С приключване на ремонтните дейности ще се осигури добра връзка между общините Плевен, Пордим и Ловеч, както и между отделните населени места, разположени в региона. Пътят има важно стопанско значение и за трите общини, подчерта арх. Балтаков. С обновяването на третокласната пътна инфраструктура ще се стимулира развитието на туризма. Общият размер на средствата за предвидените по проекта ремонтни дейности е 6 млн. 792 хил. лв.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...