Акценти
Начало / Общество / Банатски вкусотии в изложба – дегустация

Банатски вкусотии в изложба – дегустация

Клуб „Кулинарната съкровищница на България” при Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия  и обслужване  в Плевен показаха над 30 вида ястия, пити и салати в представителна изява-демонстрация. Показаните ястия са от четирите краища на страната, като преобладаваща част от тях са характерни за банатските българи., разказа Татяна Михайлова, учител по практика в професионалната гимназия. С помощта на кулинари от „Банатски вкусотии” при читалище  „Петър Прачевич-1927” – село Асеново, община  Никопол учениците са приготвили характерни за банатската кухня тестени изделия.

Участието на кулинарите от „Банатски вкусотии” е резултат от сделка за обмяна на опит, сключен на втората борса на проекти и идеи, проведена в Плевен и организирана от Фондация „Лале”. Радвам се, че има толкова много млади хора, които искат да съхранят традицията на българската кухня, каза при откриването на изложбата Мария Иванова, секретар на читалище „Петър Парчевич”. Тя покани младите кулинари да участват в традиционния фестивал на банатските ястия, който се организира през август в село Асеново, а оценка дава не кой да е, а Иван Звездев.

Изложбената трапеза беше благословена от отец Евгений.

Събитието се организира по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд  на Европейския съюз.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...