Акценти
Начало / Култура / Атракционният влак „Балкан Експрес 2013” мина през гара Плевен

Атракционният влак „Балкан Експрес 2013” мина през гара Плевен

балкан експрес

Малко преди 17 часа днес на гара Плевен спря луксозният атракционен влак „Балкан Експерс 2013”. Влакът навлезе в гарата обвит в гъсти, черни облаци пушех, издигащи се от двата парни локомотива, които теглят шест вагона – четири пътнически и два вагон-ресторанта.  Във влака пътуват около 200 туристи, предимно от Германия.

Пътуването им е започнало на 3 октомври от Германия, преминава през Австрия, Унгария и Сърбия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България. На плевенската гара влакът пристигна  от София, като е спирал на гара Лакатник, Червен бряг и продължава по маршрут  Горна Оряховица – Стара Загора – Пловдив – Карлово – София.

балкан експрес

Локомотивите, които теглеха луксозната композиция, са произведени през 1935 г. и 1941 г, научихме от машиниста Ангел Алексиев. Заедно с него в кабината са още двама машинисти. Най-важният от тях, както обясни Ангел Алексиев, е този, който хвърля въглищата с лопатата.

Около 2 000 евро струва билетът за „Балкан Експрес”, научихме от пътник от Мюнхен, който пътува с голяма група от столицата на Бавария. Някои от тях бяха оборудвани със специални очила, за да се предпазят от саждите и пушека, които са неизбежни при парните локомотиви.

В маршрута на туристите  е включено и двудневно пътуване по единствената в България теснопътна линия между Септември и Добринище.

балкан експрес

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...