Акценти
Начало / Общество / Аспарухово в ужас от кошмарен автотрафик

Аспарухово в ужас от кошмарен автотрафик

„Какво трябва да стане …, тирове и камиони ли да влязат в къщите ни … Едва тогава ли ще се вземат някакви мерки … През последните 2 години вече два автомобила се блъснаха в къщи в селото …, друг удари дете … За щастие се разминахме без жертви. Непоправимото ли трябва да се случи …“, ядосани са жителите на плевенското село Аспарухово /600 души живеят в него/, община Левски. Те недоволстват срещу движещите автомобили с висока скорост през селото. Става въпрос за част от пътя град Левски – с.Аспарухово – с.Малчика – с.Българене.

„В нашето село участъка е километър и половина. С всеки изминал ден автотрафика става все по-интензивен. Преминават тирове, големи камиони. Карат с по 120-130 км през селото. Не спазват никакви правила. Освен, че се движат бързо, спират и по средата на платното за да пазаруват в магазините. Има полицейско присъствие, но това не е достатъчно. Страшно е защото повечето ни жители са възрастни хора, има и деца“, коментира Велислав Христов, който от 2 години е кмет на селото.

Той поясни, че многократно е сигнализирал за проблема.

„Изпращал съм писма до всички инстанции. Повиках и полицаите от град Левски. Съгласиха се с мен, че трябва да монтираме „легнал полицай“ на двата изхода и в центъра на селото. Самите полицаи казаха, че е необходимо да се поставят такива ограничители на скоростта, защото сегашното положение е много опасно. Доколкото съм запознат една такава пътека струва максимум 2000 лева. Проблемът е, че няма кой да заплати тези 6000 лв. Към когото се обърна, всеки вдига рамене, че няма пари. От Община Левски примерно изтъкват, че стана въпрос за републикански път, чийто собственик е Агенция „Пътна инфраструктура“. Така продължаваме да страдаме“, разказва Христов. Според него има и друго решение, но той е песимист за реализирането му.

„Има черен път, който е околовръстен. Не вярвам обаче, че ще започнат да го правят. Иначе е добро решение. Доказателството е околовръстния асфалтиран път в село Малчика, който помага много за отбиване на трафика“, уточни кмета. Той алармира и за друга тревога.

„Преди години пътят за който става въпрос беше сред най-качествените в община Левски. Сега интензивния трафик го разби. Претоварените камиони като преминават тресат и напукват къщите. Ремонтът се състои в кърпене, основен не помня да е правен от десетилетия“, каза още първия човек на селото. Според него положението е станало неудържимо.

„Жителите ни недоволстват и идвайки при мен предлагат да затворим пътя с протест. Не сме правили такъв досега. Ако обаче не се вземат мерки хората може да затворят пътя, защото повече не се издържа …“, категоричен е кметът на с.Аспарухово – Велислав Христов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...