Акценти
Начало / Здравеопазване / Апарат за образна диагностика от най-висок клас работи в ДКЦ „Авис Медика” – Плевен (видео)

Апарат за образна диагностика от най-висок клас работи в ДКЦ „Авис Медика” – Плевен (видео)

Апарат за магнитно-резонансна томография, който е последно поколение на „Дженерал електрик”, вече работи в ДКЦ „Авис Медика” – Плевен. Апаратът модел „Дискавъри” – 1.5 тесла,  е само от две години на пазара и в страната има само два такива. Това съобщи днес пред журналисти д-р Владимир Андреев, управител на МБАЛ „Авис Медика” – Плевен. Д-р Андреев поясни, че модерният апарат е с вградени много софтуерни новости, което позволява голям обем от изследвания, които не се правят на друго място в града.

Д-р Василев и д-р Балтова са специалистите, които ще работят с новата апаратура. В продължение на две години те са се обучавали при един от най-добрите специалисти в образната диагностика в страната  – д-р Марин Пенков от отделението по Магнитно-резонансна образна диагностика към болница “Св. Иван Рилски“ – София.

„Комплексният ни подход – качествена апаратура с добре подготвени специалисти, ще е достатъчен за извършването на прецизна диагностика. Защото в съвременната медицина качествената диагностика е от изключителна важност за успешното лечение”, подчерта д-р Владимир Андреев.

„Томографията е комплекс от две неща – апаратът и софтуерната комплектовка. Затова с колкото и мощен магнит да разполага апаратът, той си остава на ниско ниво, ако няма съвременен софтуер. В случая апаратът е комплектован с максимално възможния софтуер за изследване на цялото тяло, на всяка една система в организма”, поясни д-р Марин Пенков, който е един от петимата лекари в страната с европейска диплома по неврорентгенология. Той обясни още, че с този апарат се позволява значително да се стесни броят на така наречените диференцирани диагнози, с което по-бързо да се стигне до най-правилното лечение, което повишава неговата ефективност.

Друго много важно предимство на апарата, който работи в ДКЦ „Авис Медика” е значително по-ниското ниво на шум. При досегашните той достига над 80 децибела, което е изключително неприятно за пациента. При новия апарат нивото на шума може да се сравни с този от пишеща машина. Това е особено приемливо, когато се налага преглед на дете, отбеляза д-р Пенков.

До две седмици ще бъде монтирана и система, която ще позволи на пациента да слуша музика по време на прегледа и едновременно да чува командите от апаратната. Това е още едно нещо за подобряване на комфорта на пациента, тъй като едно изследване може да трае от 20 минути до един час, каза д-р Андреев, като допълни, че в Плевен засега това не се предлага на друго място.

За прегледите с новия апарат за магнитно-резонансна томография ще се приемат както пациенти с направление от Здравната каса, така и за платен преглед. Всеки петък, при записани пациенти, д-р Пенков и специалисти от неговия екип, ще преглеждат в ДКЦ „Авис Медика” заедно с плевенските си колеги.

С този томограф на европейско ниво ДКЦ „Авис Медика” може да се конкурира с всеки голям европейски център, категорични са от екипа на ДКЦ „Авис Медика”. А двамата специалисти – д-р Василев и д-р Балтова, допълниха, че за тях е чест да работят с такъв висок клас апарат, който ще позволи Плевен да заеме своето място на здравната карта на Европа.

Днес новата придобивка на ДКЦ „Авис Медика” беше осветена с водосвет, отслужен от плевенски свещеник.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...