Акценти
Начало / Здравеопазване / Асистираната репродукция вече ще се плаща от касата

Асистираната репродукция вече ще се плаща от касата

От тази година средствата, необходими за ин витро процедури, ще се изплащат чрез Районните здравноосигурителни каси, а не както досега от Фонд „Асистирана репродукция” към Министерството на здравеопазването. Това означава, че документите за кандидатстване за ин витро процедури ще продължат да се подават и одобряват във фонда, а финансирането на процедурите се прехвърля към Здравната каса, обясни директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев.

Одобрените за асистирана репродукция семейства са свободни да избират центъра, в който да бъде извършено това. В Плевен работят два медицински центъра за асистирана репродукция и двата са изявили желание да сключат договор с РЗОК за тази дейност. Мартин Митев уточни, че договорите им ще бъдат сключени със задна дата от 1 януари, независимо от датата на подписването им, за да се гарантира, че няма да има проблеми за семействата, които са одобрени за ин витро процедура.

Промяната във финансирането обаче няма да промени досегашното положение и Здравната каса, както досега и Министерството на здравеопазването, няма да поема разходите по предварителната подготовка за ин витро. Сумата, която едно семейство трябва да задели за тези предварителни изследвания, е между 800 и 1 000 лв.

От миналата година със средства от общинския бюджет в Плевен беше създаден фонд за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Като целта е именно да се подпомогнат семействата за тези предварителни изследвания. Отпуснатата сума беше 50 000 лв., с която да бъдат подпомогнати 100 сейства с до 500 лв. От тази възможност са се възползвали 20 семейства, тъй като фондът реално започна да работи към средата на миналата година. С новия бюджет на Общината също ще бъдат предвидени средства за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, каза Мартин Митев, който е и общински съветник и председател на Постоянната комисия по финанси към Общински съвет – Плевен. Неизразходваните през миналата година  средства обаче не могат да бъдат прехвърлени към тази, обясни Митев.

За да получат средства от общинския фонд, нуждаещите се от асистирана репродукция трябва да отговарят на четири основни критерия. На първо място кандидатстващите – семейни двойки, живеещи на семейни начала или самотни жени – трябва да имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Плевен за период не по-малко от една година от датата на кандидатстване. На второ място не трябва да имат родствена връзка по права линия и до четвърта степен по съребрена линия. Освен това кандидатстващите за помощ не трябва да са поставени под запрещение и най-важно – наистина да имат репродуктивен проблем, за който се изисква и медицинско становище.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

Един коментар

  1. Бай Боцко

    Аааа Мартинчо и още две три персони директно ще прибират от единия в другия джоб