Начало / Култура / Ансамбъл „Акцент” за пореден път показа класа на международна сцена

Ансамбъл „Акцент” за пореден път показа класа на международна сцена

„Прекрасно” – това е думата, която съпътства участието на Перкусионен ансамбъл „Акцент” в ХХ-то издание на Европейски младежки музикален фестивал в град Пасау.  Там плевенският ансамбъл към  НУИ „Панайот Пипков” изнася концерт на 10 ноември пред препълнена зала.

Това е трето участие на ансамбъл „Акцент” в международния фестивал, научихме от Симеон Серафимов, преподавател по ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков”, ръководител и създател на състава. Той разказа, че за участието си младите музиканти са се подготвяли старателно цяло лято, след като през октомври миналата година получили покана от президента на фестивала – Иван Бакалов. В Пасау Златина Иванова, Ивона Минкова, Цветослав Цветанов, Илина Рачева, Велиан Димитров, Огняна Арабаджиева и Чарли Милов изнасят концерт с продължителност от час и половина, в който освен майсторско изпълнение показват и убедително сценично присъствие. В програмата от две части са включени Йохан Щраус – Полка „Feuerfest”, Антонио Вивалди – Зима из „Четирите годишни времена”, Франц Шуберт – Andante и Allegro molto (II и III част) из квартет № 14 „Смъртта и момичето”,  Йоханес Брамс – унгарски танци № 1, 5 и 6, Виторио Монти – „Чардаш”,  Дейвид Манчини – Сюита за ударни инструменти, Копецки – „Песента на змията”, Светослав Балтаков – „Сватба”, Лирой Андерсон – „Пишеща машина”, Христо Йоцов – транскрипция на „Полетът на бръмбара” из операта „Приказка за цар Салтан” от Римски-Корсаков, Арам Хачатурян – „Танц със саби” и „Лезгинка” из балета „Гаяне”, Ангел Шопов – Калушарска сюита, Чик Кърия – „Испания” и Китка народни ритми. Аранжиментите са на Августина Серафимова, която сподели, че някои от тях се изпълняват за първи път от ансамбъл от ударни инструменти и е щастлива, че в изпълнение на „Акцент” са впечатлили силно публиката, която е възнаградила изпълнителите с продължителни аплодисменти.

„Беше голямо изживяване, много се вълнувахме. Притеснявахме се как ще ни приемат, тъй като имаме в програмата си много български произведения, но публиката ги прие много добре”, разказа Илина Рачева. Огняна Арабаджиева допълни, че са имали възможност отново да докажат пред света колко е добър ансамбъл „Акцент”.

В 20-то юбилейно издание на фестивала в Пасау е имало участници от Германия, Русия, франция, Англия, Холандия, България, Австрия, Румъния, Китай, САЩ, Швеция.

Висока оценка за представянето си плевенските ученици получават и от президента на фестивала. Нямаме основание да се съмняваме в неговите думи, след като ни канят да участваме за трети път във форума, подчерта Августина Серафимова.

Освен в Пасау ансамбъл „Акцент” е изнесъл концерт и в унгарския град Кечкемет. Там ансамбълът свирил в залата на местното училище, в което има орган и ежедневно се изнасят концерти.

Пътуването на ансамбъл „Акцент” е осъществено благодарение финансовата подкрепа на Община Плевен.  „С нашето участие ние защитаваме името на нашето училище, нашия град и сме посланици на България”, подчерта Августина Серафимова.

Част от програмата, която ансамбъл „Акцент” представя в Пасау плевенската публика ще може да чуе по време на концерта по повод патронния празник на НУИ „Панайот Пипков”, който ще е на 24 ноември.

Веднага след това ансамбълът се подготвя за участие в Конкурса за камерни състави „Франц Шуберт” в Русе на 28 ноември.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...