Акценти
Начало / Общество / Премахнаха опасни сухи клони на вековно дърво

Премахнаха опасни сухи клони на вековно дърво

Близо два часа продължи днес “операцията” по премахване на изсъхнали клони на над 150-годишния бряст до църквата “Света Параскева” в Плевен. Работници от “Паркстрой” с моторни резачки, качени на автовишка, изрязваха опасно надвисналите над улицата сухи клони на вековното дърво.

Отрязаното беше разфасовано и събирано в камион, а след работниците не останаха нито опадали клонки, нито сухи листа.

Справка с разпоредбите в страната ни сочи, че според Закона за биологичното разнообразие вековни или забележителни дървета е забранено да се изкореняват, отсичат, кастрят или унищожават. Кастренето е позволено само в случаите, когато тези действия се предприемат с цел запазване на дървото или премахване на клони, които биха могли да паднат. Директорът на съответната регионална инспекция по околната среда и водите и собственикът на имота, където се намира дървото, подписват протокол, в който се посочват местонахождението и характеристиките – например вид, възраст, височина и други особености. В протокола също се вписва какво е състоянието на дървото и какви мерки биха могли да бъдат предприети за опазването му.

Вековните дървета в Плевенска област са видове основно от зимен и летен дъб, бяла черница, бяла върба, топола, орех, круша и гледичия. Регистрираните и описани вековни дървета в региона се намират в различни землища, в Плевен са близо 10 като общият брой на годините им е над 1 300 години. Основно са дъбове, чиято средна възраст е около 160-180 години. Дъбът при църквата “Свети Николай” например е на възраст около 170 години.

По Закона за биологичното разнообразие през 2011 год. от РИОСВ Плевен са направени 6 проверки на вековни дървета – в град Плевен и в село Горни Дъбник.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...