Акценти
Начало / Култура / Актьорско съзвездие тази вечер на плевенска сцена в „Пролетно тайнство“

Актьорско съзвездие тази вечер на плевенска сцена в „Пролетно тайнство“

IMG_9373Пролетно тайнство

Цяло актьорско съзвездие излиза тази вечер на плевенска сцена в премиерата на спектакъла „Пролетно тайнство”. Да разкрият сложните взаимоотношения между модната законодателка Коко Шанел и композитора Игор Стравински режисьорът Бойко Илиев е поканил Йоана Буковска и Веселин Плачков. Към звездното присъствие е Параскева Джукелова в ролята на съпругата на композитора – Катерина, и Красимира Кузманова, която  изпълнява най-фантазния образ в тази заплетена история – този на Мария, приятелка на Шанел.

„В нашия спектакъл „Пролетно тайнство” се опитахме да срещнем две големи линости, оставили  следа в световната култура, правейки революция в своите области  – Игор  Стравински в музиката  и Коко Шанел в модата. Предизвикателството в тези образи идва от тяхната непримиримост с общоприетите правила и същевременно остават верни на своите си правила, които отстояват през целия си живот. В спектакъла се опитвам да проведа, заедно с актьорите, това надмогване над себе си. Надмогване, което коства много в личен план, но дава онова признание, което всеки от нас иска да получи”, посочи път към тайнството на спектакъла режисьорът Бойко Илиев.

IMG_9362Бойко Илиев

Той разказа още, че интересът му към пиесата е предизвикан от съзидателното рушене на установени норми и създаването на нови правила, които остават в историята. „Това ми беше интересното. Не случайно напоследък  драматизирам романи, които се занимават с конкретни личности. Явно търся опора, предизвикателства в истински истории, а не във въображаеми. Опитвам се да надмогна личната болка в себе си, крадейки от силата на  тези хора, които надмогват личните болки, личните падения и загуби и остават верни един на друг”, сподели още режисьорът..

Предизвикателството за Йоана Буковска е да разгадае мисленето на Коко Шанел. „Досега съм играла реални личности, но не толкова близо да нашето ежедневие. Затова най-голямото предизвикателство е да вляза в нейния начин на мислене и нейния характер, който е далеч от моя. Опитвам се да се уча от нея на твърдост и вяра в себе си и във възможностите си,  в това че няма невъзможни неща. Като всеки новатор ужасно й е било трудно да накара хората да я приемат. Това е един от основните проблеми, които се третират в пиесата”, разказа актрисата. Тя сподели, че открива нещо общо между себе си и Коко в това, че вярват в знаците на съдбата.

Не така уверено звучи нейният сценичен партньор Веселин Плачков. Актьорът признава, че за първи път му е много трудно в изграждането на образа. „Стравински е много далече от мен като сетивност и начин на изразяване“, обясни предизвикателството на образа Плачков.За много хора темата Стравински и класическа музика, а също Коко Шанел и мода не са много близки. Но да видиш какво им коства на тези хора да бъдат това което са, със сигурност е интересно”, убеден е актьорът.

IMG_9370Бойко Илиев Параскева Джукелова

„На мен ми е интересно да видя какво изпитва една  жена, която страшно много обича съпруга си. Живее с един  гений, който в същото време е невротик, арогантен, себичен”, сподели Параскева Джукелова. За нея Катерина, първата съпруга на Стравински, е много силен характер. Тя трябва да се справя с живот в изгнание с четири деца и да приеме похожденията на съпруга си. „Тя не е жена, която лесно може да  бъде зарязана и пренебрегната. Мисля, че на Стравински му е било трудно, защото няма правото да каже, че тази жена му е омръзнала. Напротив, тя е доста задълбочена, интелигентна”, казва Джукелова, вметвайки, че много обича руската култура и в спектакъла се опитва да вмъква руски песни и реплики.

Сложността на техните характери се задълбочава от образа, който изпълнява Красимира Кузманова. Той е събирателен и затова е най-фантазният в спектакъла. „Играя една независима жена, за които Коко Шанел прави своята мода и дори има намек за по-друга връзка между тях двете”, разказа Красимира Кузманова. IMG_9368Красимира Кузманова -Йоана Буковска

За всички, които работят върху „Пролетно тайнство”, това не е разказ за банална любовна история  между  мъж и жена, а става дума за привличане на двама души заради таланта, силата и непоколебимостта на другия. Техните отношения са нещо много по-голямо и това е важното зрителят да открие в нашата пиеса, казват актьорите.

Сценограф на спектакъла е Владимир Шишков, костюмите са на Марина Райчинова. Ще звучи музиката на Стравински, даже в изпълнение на Веселин Плачков.

Две ще са премиерните представления тази вечер – първото е от 16 часа, второто – от 19 часа, в Голямата зала на Драматичния театър.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...