Акценти
Начало / Култура / Акад. Светлин Русев: Плевен е столица на културата в България

Акад. Светлин Русев: Плевен е столица на културата в България

Светлин Русев

„Малко повече усилия трябват, за да заблести в истинския си вид галерия „Илия Бешков” и да получи това, което заслужава като среда и атмосфера. В България има малко галерии, които имат такива прекрасни колекции и такива интересни пространства и се надявам, че в бъдеще галерията ще заеме своето достойно място. Община Плевен не е афиширана като град с амбиция за столица на културата, но без да я има тази амбиция, достатъчно е само да се спомене Илия Бешков, за да се разбере, че той е столица на културата.”

DSCN4255

Това заяви по време на откриването на юбилейната си изложба в споменатата плевенска галерия акад. Светлин Русев. Многобройни негови приятели, творци и общественици споделиха празника на именития автор. 70 платна от фонда на галерията за 80-тата годишнина на изтъкнатия български художник видя многобройната публика. Художникът Иван Велчев – Йово, сподели мислите си на творец, имал честта да се докосне до големия автор, и разказа за безмълвните мигове на мисловно общуване с него. Защото силата на Светлин е в диалога на творбите му, както изтъкна малко по-късно Илко Иларионов, директор на плевенския Драматично-куклен театър.

DSCN4332

Самият виновник за събитието призна, че е имал известни колебания и противоречия за случването на тази експозиция, но аргументите на организаторите са надделели. „Малко са художниците, които могат да се похвалят, че има музей или галерия с толкова събрани техни работи. Моята колекция тук беше въпрос на отношение навремето и на местната власт, и на тогавашния директор и моя бивш приятел Никола Попов, който имаше амбицията да събере повече неща. Когато човек се оглежда в себе си, се връща и в младежките години, във времето, в което всяка една от тези работи е правена, и аз благодаря за възможността отново да преживея времето, усилията и това, което ми е доставяло удоволствие и е било част от самия мен”, сподели акад. Русев.

DSCN4325

Юбилейната експозиция беше и повод той да се върне назад в годините и да си спомни първите си крачки в дългия творчески път. От непретенциозните рисунки през усещането за вълшебния свят, който създават около него изявени имена като Дило Дилов и Ангел Спасов.
Академик Русев получи цветя и поздравителни адреси от ръководството на Община Плевен и на Областна администрация. Приятели и творци поднесоха пожеланията си за здраве и творческо дълголетие на имения художник, а след това на чаша вино те продължиха сърдечните разговори сред специалната атмосфера на експозицията.

DSCN4319

.

DSCN4315

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Толкова е хубаво, че съм далеч от суетата