Акценти
Начало / Култура / Акад. Светлин Русев: Изкуството на Сидония Атанасова се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство

Акад. Светлин Русев: Изкуството на Сидония Атанасова се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство

Това акад. Светлин Русев каза в Плевен  при откриването на изложбата с гравюри на Сидония Атанасова по повод 104 години от рождението й. Акад. Светлин Русев определи Сидония Атанасова като изключителен творец,  изтънчен и чужд на мимолетните естетични изкушения. „Нейната гравюри е изящна , емоционално дълбока и съдържателна, прецизна и изтънчена, но в същото време– близка и достъпна със своята овладяна емоционалност”, каза още той.

Изложбата беше открита в арт център „Градска градина” и представя близо 60 творби на Сидония Атанасова, които са от фонда на Художествена галерия „Илия Бешков”. Директорът на галерията Мирослав Минчев обяви, че е по повод годишнината е издаден каталог, включващ творби на художничката, свързани с Плевен. Така изпълняваме последното желание на Сидония Атанасова, каза Минчев. Каталогът е издаден със съдействието на Община Плевен и включва също 16-те творби, дарени преди месец на галерия „Бешков” от плелеменицата на художничката.

„Изкуството,  освен да гали сетивата, е призвано и да възпитава, да образова, а в този момент всички имаме нужда точно от това, затова пожелавам много млади хора да видят изложбата”, каза при откриването й  Цецка Цачева – председател на 41-то Народно събрание.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...