Акценти
Начало / Общество / Младежи дебнат нарушителите на пътя

Младежи дебнат нарушителите на пътя

16% от водачите не спазват дистанция, 5% се престрояват без използване на мигачи, 14% спират неправилно. Това светофарпоказват проведените наблюдения от екипи по проект „Застъпници за пътна безопасност“, информират от сдружение “Отворена младеж”, което е автор на проекта. Младежите имат задача в рамките на един час да наблюдават място от пътната мрежа, което смятат за рисково, да идентифицират проблемите и да предложат решения. До този момент с проведени 29 такива наблюдения в 17 области на България. Наблюдавани са общо 3 928 моторни превозни средства и са констатирани 4 917 нарушения, което означава, че в общия случай шофьорите правят повече от едно нарушение.

Интересни са и наблюденията на нарушения, които обикновено се сочат за причини за ПТП с по-сериозни наранявания. 13% от наблюдаваните шофират без предпазни колани, 11% отнемат предимство, 10% пренебрегват знак „СТОП“, 7% говорят по мобилния си  телефон, а 6% карат с превишена скорост. Застъпниците за пътна безопасност не са забелязали нито един водач в нетрезво състояние, което ги радв, посочват теа.

Наблюдавани са и 1 905 пешеходци, които са извършили 709 нарушения. 24% от тях пресичат на необозначено място, 10% са се държали арогантно и обидно и 3% са преминали на червен светофар.

За да се намалят нарушенията и свързаните с тях рискове, младежите анализират проблемите и предлагат различни решения – засилване на контрола, улесняване на достъпа на пешеходци до цялостни инфраструктурни подобрения и повече информация. Повече за предложенията им може да се намери в статиите на екипите, публикувани на страницата на проекта – http://rsa.open-youth.org

Въз основа на събраните точки от споделянето на статиите по проекта вече са  определени екипите, които да получат пакети с информационни и комуникационни материали в подкрепа на организирането и осъществяването на среща на местно ниво. Поради наличието на още пакети, разпределянето им ще става текущо на екипи, които са стигнали до етап “Организиране на среща”, без оглед на област. Крайният срок е 31 март 2014 година. След тази дата оставащите материали ще бъдат оползотворени по време на етапа “Национална кампания”. Следващата ключова дата по проекта е 7 ноември, когато ще бъдат определени екипите, които ще получат по чифт алкоочила.

141 харесвания във Фейсбук е събрал до момента единственият екип от Плевенско, който участва в проекта. Той включва трима младежи и учителката им Гергана Влахова от Основно училище “Антон Срашимиров” – с. Бохот.

В подкрепа на усилията на младите хора за разпространение на информация за проекта вече има флаш банери, които могат да бъдат свалени от сайта на „Отворена младеж”. Право на екипите е да направят и други банери, които да водят директно към тяхната статия.

Проект „Застъпници за пътна безопасност“ е съфинансиран по програма „Младежта в действие“ на Европейския съюз.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...