Акценти
Начало / Здравеопазване / Австрийски лекар извърши безплатни очни прегледи на диабетици

Австрийски лекар извърши безплатни очни прегледи на диабетици

очни прегледи

Лекар от Виена извърши безплатни очни прегледи на 100 диабетици от Плевен и региона по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета. Прегледите извърши д-р Анелия Хохватер от болница Рудолфщифтунг във Виена. В продължение на два дни – 1 и 2 ноември, тя приема пацииенти в МБАЛ „Св. Панталеймон” в Плевен.

Преди прегледите д-р Хохвартер, изнесе  пред пациенти лекция за пораженията от диабета върху очите. На  достъпен за тях език тя им представи методите за  лечение, както и резултатите от тяхното прилагане.

Според австрийския лекар е добър показател,  че при скрининга, който проведе, доста от хората не са имали тежки очни увреждания от захарната болест. Добър показател е, че българите, които имат захарна болест се грижат не само за контрола й, но и за очите си, каза д-р Хохвартер.

Очният хирург извърши и операции на трима пациенти с увреждания. Според нея хората не са наясно,  какво трябва да очакват, ако им се приложи  този тип тежка очна хирургия. „Този тип хирургия се прилага единствено с цел да се спре процеса на ослепяване и да се възвърне част от загубеното зрение. Окото никога няма как да се възстанови така, както е било преди”, обясни очният хирург д-р Хохвартер.

И допълни, че най-тежките поражения от диабета са ретиналните.  Но хванати в първите стадии, те са обратими, подчерта очният специалист.  Целта на лекцията и прегледите, които се проведоха в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” бяха да се даде възможност на пациентите да посетят очен лекар и да се убедят, че редовните прегледи на 6 месеца могат да намалят риска от трайни увреждания на окото. „В страната има доста центрове, в които се прилага лазерна терапия и е недопустимо да се оставят пациенти да ослепяват, защото тогава процесите са необратими”, изтъкна д-р Хохватер.

Д-р Анелия Хохвартер е родена в Горна Митрополия.  Учила е в МУ-Плевен и се дипломира в Медицински университет във Виена. Очен лекар е от 20 години, а в болница „Рудолфщитфтунг” във Виена работи от 17 години.

очни прегледи

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...