Акценти
Начало / Икономика / Таксата за найлоновите торбички става 35 стотинки

Таксата за найлоновите торбички става 35 стотинки

От 1 октомври 2012 г. влиза в сила заплащането на продуктова такса за всички полимерни торбички, регламентирано споследното изменение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употреба на които се образуват масово разпространени отпадъци. Тарифата от 1 октомври 2012 г. е 0.35 лв. за брой, а от октомври следващата година – 0.45 лв. за брой, през 2014 г. продуктовата такса за торбичките ще се увеличи с още 0.10 лв. и ще е 0.55 лв., информират от РИОСВ – Плевен.

Лицата, които пускат на пазара на територията на Република България полимерни торбички, като част от своята търговска дейност,  заплащат продуктова такса за полимерни торбички по реда и в размера, определени в Наредбата. Таксата се заплаща еднократно за всички видове торбички, произведени от полимери. Не се заплаща такса за полимерни торбички без дръжки (пликове), които служат за първична опаковка и се предлагат на клиента в мястото на продажба със стоката.  Както и за останалите видове масово разпространени отпадъци, таксата за полимерни торбички се заплаща към ПУДООС до 15-то число на текущия месец за броя полимерни торбички, пуснати на пазара през предходния месец, уточняват от екоинспекцията.

Целта е да се намали потреблението на този вид торбички и да се стимулира използването на биоразградими или торби за многократна употреба

Прочетете също:

Започва основен ремонт на пътния надлез към жк „Сторгозия”

Основен ремонт на пътния надлез, водещ към жк „Сторгозия”, ще стартира през месец май. Съоръжението, ...

Един коментар

  1. Защо направо не ги спрат тези полиетиленови торбички и да ги заменят с хартиени, а не да качват цените и да си мислят, че ще намалеее потреблението.