Начало / Икономика / С 50% са намалели разходите на УМБАЛ – Плевен за обезвреждане на опасни отпадъци

С 50% са намалели разходите на УМБАЛ – Плевен за обезвреждане на опасни отпадъци

Работещата близо година Инсталация за обезвреждане на опасни отпадъци в УМБАЛ  „Д-р Геoрги Странски” – Плевен е намалила наполовина разходите за тази дейност, отчитат от  лечебното заведение. Системата е френска, а стойността на инвестицията е 530 000 лева. Инсталацията е закупена със собствени средства.

До монтирането й  опасните отпадъци са обезвреждани от външна фирма на цена от 2.30 лева за килограм. Това е струвало около 10 000 лева месечно на лечебното заведение. В момента, въпреки допълнителните средства за заплати на служители и вода,  УМБАЛ – Плевен плаща 50% по-малко за обезвреждане на опасните си отпадъци, съобщиха от ръководството на Университетската болница.

Клиниките на УМБАЛ – Плевен отделят общо над 4 тона опасни отпадъци месечно.

Методът за обезврeждане на отпадъците е с пара под високо налягане. След обработката те се изхвърлят на сметището. Инсталацията не се използва за стъкло и биологични отпадъци.

Капацитетът на инсталацията е 6 тона месечно при едносменен режим на работа. При въвеждане на дву и трисменен режим, той ще се увеличи пропорционално.

Това позволява на УМБАЛ – Плевен да преработва отпадъците и на други лечебни заведения и практики в региона. Вече има сключени договори с общопрактикуващи лекари от областта. Водят се преговори и с нови партньори.

Прочетете също:

Община Никопол изпълни успешно проект за енергийна ефективност на жилищни сгради

Община Никопол изпълни успешно проект № BG16RFOP001-2.003-0023 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Многофамилни ...