Акценти
Начало / Здравеопазване / В студеното време – засилени проверки за тютюнопушене на закрито

В студеното време – засилени проверки за тютюнопушене на закрито

Във връзка с понижените температури и предприетите действия от страна на собствениците на заведения за изграждане на приспособления и използване на ветроустойчиви завеси инспекторите от Регионалната здравна инспекция в Плевен са зачестили проверките за спазване на пълната забрана за тютюнопушене в закритите обществени места. Само за последните две седмици в Плевенско са направени 187 такива проверки, съобщи д-р Нела Цецова от инспекцията.

Констатирани са 5 нарушения и на отговорните лица са съставени актове за административни нарушения, като същите са покрити с наказателни постановления. Във връзка с използването на ветроустойчиви завеси, ограждащи външните маси на заведенията, е предписано да не се допуска тютюнопушене при изградени повече от две плътни страни или стени и осигурен покрив. Д-р Цецова поясни и подробностите – има ли изградени повече от две стени или страни, без значение от какъв материал, ако има трета страна помещението става затворено, закрито и е забранено да се пуши. Така ако едната страна на ограденото пространство е стената на заведението, то може да се сложи ветроустойчива завеса само от още една страна, при положение че има и навес или покрив.

През последните две седмици са проверени общо 291 обекта с обществено предназначение. За 14 от тях са издадени предписания за привеждане към здравните изисквания, има съставен един акт за административно нарушение за лоша текуща хигиена в здравно заведение.

Изследвани са и 18 проби питейна вода от 18 населени места – отклонения от нормите няма.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...