Начало / Култура / Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, и майка им София, загинали за Христовата вяра по време на римския император Адриан /117-138 г./.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа. Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София  останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

Днешният празник се празнува от имениците, които посрещат гости. В много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...