Начало / Култура / Княз Никита Лобанов-Ростовский дари картина и литографии на РВИМ-Плевен

Княз Никита Лобанов-Ростовский дари картина и литографии на РВИМ-Плевен

След две дарения на ценни литографии за фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен, княз Никита Лобанов-Ростовский  днес връчи ново дарение от четири оригинални литографии с тематика от Руско-турската война 1877-78 г. Литографиите са подлистник-приложения на английските илюстровани издания – The Graphic и Илюстровани лондонски новини.

При представянето на дарението княз Лобанов-Ростовский дари и една картина, изобразяваща подписването на мирния договор в Константинопол.

Княз Никита Лобанов – Ростовский подчерта изключителната роля на опитния дипломат Лобанов-Ростовский, чийто потомък е той, за създаването на независимо Княжество България и първата българска конституция. „Значи живеете в тази страна благодарение хитростта на този дипломат и на този договор. Факт, който за съжаление е малко известен  в България”, обърна внимание дарителят.

Припомняйки историческата истина от онези години, той обясни, че неговият лайтмотивът е,  че това е  спомен за случилото се преди 140 г. – как Русия  влиза във войната неподготвена, губи 140 000 войници и дава възможност за създаване на независима България.

Емилия Зорнишка, директор на РВИМ – Плевен благодари на княз Лобанов – Ростовский за поредното дарение от литографии. Тя отбеляза, че някои от тях музейните специалисти виждат за първи път.

Зам.-кметът Стефан Милев също благодари за ценното дарение. „Това са ценни експонати, които ще останат за бъдещите поколения. А историческата истина, която разкриват, е добре да се знае и разказва от екскурзоводите”, подчерта Милев.

Това е важно да се прави, защото сега не е особено популярно да се говори за жертвата, която е направила Русия за обявяването на независима България, отговори княз Лобанов-Ростовский.

Румен Петков, който придружаваше княз Лобанов-Ростовский, не скри, че има  „моменти когато конюнктурата влияе в една или друга степен на обективната оценка на събитията”, но допълни, че Плевен е „едно благородно изключение”. Той благодари на княза за обичта му към България, към Плевен и за стремежът му да прави дарения, които са свързани с нашата история. „Княз Лобанов-Ростовский е материализация на човешката воля да не забравяме миналото си, обичайки родината си, прощавайки й това, което ни е причинила и давайки й всичко от себе си”, каза Румен Петков.

Той припомни, че следващата година предстоят два много важни юбилея, които трябва да бъдат отбелязани  –140 години от подписването на Константинополския мирен договор и 140 години от установяването на дипломатически отношения между Княжество България и Руската империя – една от първите стъпки за международната легитимация на Третата българска държава.

Княз Никита Лобанов-Ростовский е наследник на руските князе Рюриковичи, както и на руския посланик в Истанбул през 1879 г. Алексей Лобанов- Ростовской и член на Управителния съвет на международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. Роден е в 1935 г. в София, след като родителите му бягат у нас от болшевишката революция. Завършва геология в Оксфорд и Колумбийския университет в Ню Йорк, а от 1969 г.- живее в Лондон.

Литография от вестник „График” е от 15-и декември 1877 г., брой 573. На нея са изобразени „Позициите на генерал Гурко и турците по време на руската атака през ноември 1877 г.” и „Над облаците” – ген. Гурко и русите на Балканите. Към тях има кратки пояснителни бележки:  Генерал Гурко и войници; Резерва; Руска батарея; Руснаци; Отряд сапьори. Под второто изображение: Войниците на генерал Раух; Турците напускат позициите си; Стрелци на позиция; Казаци наблюдават битката.
Литография от вестник „График” е от 26 януари 1878 г.,  брой 426 със заглавие „Русите на генерал Гурко на балканите –  „Спускане по хълма”.
Литография озаглавена „Войната. Руският император дава цигари на пленени турски войници в Зимница”, но не е известно от кой илюстрован вестник е. Анотацията под изображението е на английски език.
Литография с четири изображения и е публикация на вестник „Илюстровани Лондонски новини” от 1-и декември 1877 г. Четирите изображения са озаглавени: „Зима, турска армия, офицерски землянки”, „Зима, при Плевен, мразовито утро”, „Свищов, зимен лагер, доставки”, „Руска землянка при Плевен – рано сутрин”. Под литографиите се чете текст „специален художник”.

Прочетете също:

ДЕН: „Дясната“ политика на ГЕРБ – чист социализъм

Ние от Гражданско сдружение „Достойнството на един народ“-ДЕН, с нарастваща тревога, наблюдаваме революционния устрем на ...