Акценти
Начало / Култура / Календарът на галерия „Христо Бояджиев” вече е запълнен

Календарът на галерия „Христо Бояджиев” вече е запълнен

Графикът на изложбите, които ще бъдат открити през годината в изложбена зала „Христо Бояджиев”, вече е готов и почти запълнен. Това каза за infopleven Светла Тончева, уредник в изложбената зала. Както винаги, желаещите да подредят изложба и така да погледнат пътя, който са изминали, са много и трудно успях да откликна на всички, затова пък за почитателите на изобразителното изкуство ще има много интересни събития, каза Тончева.

Първата за тази година изложба ще е на 24 януари на художника Никола Николов, който ще представи най-новите си творби.

Следва  станалата вече традиционна за галерията изложба на  Стилиян Атанасов. През февруари той ще се представи с рисунки. Рисунките са най-съкровеното нещо за един автор, в тях той е напълно себе си и за зрителя винаги е любопитно да види чрез рисунките как се е раждала творбата, провокира любопитството още отсега Светла Тончева. Допълнителен колорит към изложбата ще внесат пластиките от дърво на Иво Петров, чиято фина намеса е превърнала в изкуство причудливите форми, сътворени от природата.

През годината ще отдадем заслуженото и на многото юбиляри, разказа още Светла Тончева. През март  своята 60-годишнина ще отбележи Любен Ангелов. През април изложба за юбилей ще подреди и Генчо Накев, през октомври – Димитър Димитров. А през последния месец на годината, галерията ще отвори врати за цяла група юбиляри – Вяра Савова, Валери Петров, Драгомир Райчев,  Александър Сахатчиев.

И през тази година плевенската галерия ще представи автори и от други градове. През април тук ще отпразнува юбилей художничката Гинка Димова от Добрич. Зрителите ще имат възможност да се срещнат с изкуството на доц. Митко Събев, който е преподавател в художествената академия в Кобленц. С най-интересните творби от колекцията си ще гостува частна галерия от Оряхово. Всяка година нейният собственик организира пленер, като през тази той ще бъде ориентиран специално към дамите, между които ще има и плевенски художнички.

За галерия „Христо Бояджиев”  2013 г. е белязана с една важна годишнина – 10 години от откриването й. Официалното честване е предвидено по време на Есенния салон, който традиционно плевенските художници организират около 3 ноември по повод празника на своя покровител Свети Пимен Зографски.

Няма да пропуснем и Пролетния салон, допълни Светла Тончева.

Ако се обърнем към статистиката, в изложбена зала „Христо Бояджиев” всеки месец ще има поне по една нова изложба. През миналата година в галерията са подредени 15 изложби, като при всяко откриване гостите са не по-малко от 100.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...