Акценти
Начало / Икономика / Ядрени експерти разясняват предимствата на ток от АЕЦ

Ядрени експерти разясняват предимствата на ток от АЕЦ

Проф. Янко Янев, директор на Програмата за управление на ядрените знания в Международната агенция за атомна енергия със седалище Виена и д-р Ханс – Холгер Рьогнер, завеждащ отдел „Планиране и икономически изследвания” към агенцията, ще присъстват на среща с плевенската общественост. Двамата дългогодишни международно известни специалисти разясниха по-рано днес пред журналисти предимствата на електроенергията, която се произвежда от атомна централа.

Според д-р Ханс – Холгер Рьогнер този вариант е по-чист и по-евтин от производството на ток чрез употреба на въглища например, където се отделят вредни емисии, а и трябва да се инвестира в пречистване. „Ядрената енергия не излъчва почти никакви парникови газове и това е начин България да се защити срещу новите регламенти на ЕС за ограничаване на въглеродните емисии. Това е капиталоемка технология, но в дългосрочен план цената за експлоатация е ниска”, добави д-р Рьогнер. По думите му, възвръщаемостта на инвестициите зависи от собствеността на терена, на който е площадката на централата, от финансовите клаузи, както и от това как е организирано купуването и продаването на произведената енергия. Ако атомната централа е 100% собственост на държавата, тя ще се изплати за 50-60 години, ако пък е изцяло частна – за 18 до 22 години, защото частните вложители имат очаквания за по-бърза възвръщаемост.

Д-р Ханс – Холгер Рьогнер беше категоричен и че никой инвеститор няма да се реши да вложи средства в строителство на ядрена централа у нас, ако държавата не заяви категоричен ангажимент по убедителен начин.

Проф. Янко Янев обясни, че част от рисковете при строеж на атомна централа са финансови, а други – строителни. „Проблемът е, че българите ме забравили да строим в срок и качествено, което е задължително – има определени срокове и изискване за качество, които трябва да се спазват”, добави директорът на Програмата за управление на ядрените знания в Международната агенция за атомна енергия. Той добави и че около 10% от цената на инвестицията в ядрена централа отиват за образование и подготовка на кадри, които са необходими за строежа и последващата експлоатация. Ако пък се реши, че няма да се строи централа, то съществуващата площадка е най-правилно да се консервира и съхрани, тъй като тя е сложен обект и в изграждането й са вложени огромни средства.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...