Начало / Здравеопазване / Над 200 изследваха виталния си капацитет по повод Световния ден за борба с ХОББ

Над 200 изследваха виталния си капацитет по повод Световния ден за борба с ХОББ

изследване ХОББ

Студенти по медицина в Медицински университет – Плевен и Клиниката по пулмология в УМБАЛ – Плевен проведоха днес съвместна акция за изследване на витален капацитет по повод Световния ден за борба с ХОББ /хронична обструктивна белодробна болест/.

От 9 до 13 часа капацитета си на белите дробове бяха изследвали над 200 човека.

Едновременно с това те попълваха анкетна карта, която има за цел да се установи какъв процент от изследваните са пушачи или са били изложени на замърсен въздух в работната среда. Проследява се дали имат съпътстващи заболявания или фамилна обремененост. Целта на анкетата е да проучи здравословния статус на населението в Плевен.

Според едно скорошно прецизно проведено проучване, честотата на ХОББ в Плевенски регион е близо 15%. Смята се, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно има това заболяване. Последните данни на СЗО сочат, че 210 млн. души в света страдат от ХОББ и този брой се увеличава непрекъснато. Почти 3 милиона души умират от ХОББ по света всяка година. Прогнозите са, че към 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб.

Кампанията за безплатно изследване на виталния капацитет продължи до 17 часа днес на пункт срещу сградата на Областна управа.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...