Начало / Култура / Спомени и възхвала за красотата на „Кайлъка“ прозвучаха днес в ХГ „Дарение Светлин Русев“

Спомени и възхвала за красотата на „Кайлъка“ прозвучаха днес в ХГ „Дарение Светлин Русев“

Спомени за детството, стария Плевен и отминалите мигове обзеха тази сутрин ХГ „Дарение Светлин Русев“. Галерията бе домакин на представянето на новия брой на списание „Кайлъка“ на Национален литературен кръг „Кайлъка“ и на стихосбирката „Тримата мускетари“.

„Списание „Кайлъка“ е свободна, независима територия. В нея има планини, реки, гори, птици и диви животни, интересно представени от нейните жители. Списание „Кайлъка“ е автономна република. Държава в държава. В нея няма президент, премиери, министри и правителство. Няма Народно събрание”, казва за изданието Иван Атанасов, председател на Национален независим литературен кръг „Кайлъка“ – Плевен.

Иван Атанасов

„Първите жители са 23 автори, чиито творби намериха място в първия брой на изданието. Това са първите жители на автономната република. Всички въпроси се решават с референдум. Приемането на нови жители се осъществява по предложение на редакционния екип и след гласуване на общото събрание. С всеки следващ брой ще разширяваме нашия независим литературен кръг. Ще увеличаваме жителите на тази своеобразна република”, добавя още той.

представяне списание Кайлъка

Предимство имат младите поети, писатели, художници, хумористи, но вратите са широко отворени за творци от 10 до 100 години, акцентираха от редакционният екип, който се състои от Тодор Лазаров, Иван Атанасов, Виктор Величков, Християн Кънев, Димитър Марковски и Христо Богданов. Оформлението на изданието е дело на Елена Николова.

представяне списание Кайлъка

Новият брой на списание „Кайлъка“ бе представен чрез връщане назад в годините, когато в Плевен се е движел само един автобус, а неговият маршрут е преминавал от гарата до „Кайлъка”. Напомняне за безбройните детски щуротии, които е видял паркът, срещите на влюбените, които са давали негласно своите обещания помежду си, разхождайки се по алеите, неочакваните срещи с приятели под сенките на дърветата…

представяне списание Кайлъка

След емоционалната разходка в отминалите години, ред да бъде представена дойде и на стихосбирката „Тримата мускетари“. Нейни автори са Тодор Лазаров, Виктор Величков и Иван Атанасов, като тримата по равно разпределят броя на страниците, които изпълват със своите произведения. Редакционният екип на изданието включва Иван Атанасов, Виктор Величков и Християн Кънев, а оформлението отново е поверено на Елена Николова.

представяне списание Кайлъка

„Дълбоко в сърцето си аз усетих, че това не е просто едно приятелство. Нашите отношения се развиха и ние сме едно брадство. Книгата, която е пред вас, е изпълнена със символика. „Тримата мускетари”, защото ние сме трима мускетери, борещи се в този живот с несправедливостите в нашето ежедневие”, сподели за книгата Тодор Лазаров.

публика

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...