Начало / Общество / Местят децата от Дом „Детелина“ в центровете за настаняване от семеен тип

Местят децата от Дом „Детелина“ в центровете за настаняване от семеен тип

Два от центровете за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания в Плевен ще бъдат трансформирани в такива за настаняване на деца без увреждания, като делегирана от държавата дейност. В тях ще бъдат настанени децата от Дом „Детелина”. Това решиха общинските съветници вчера по предложение на кмета Георг Спартански.

В изпълнение на дейностите по проект „Разширяване на мрежата от резидентни социални услуги в общността за деца в риск (изграждане на 6 центъра за настаняване от семеен тип за деца, изведени от специализирани институции)”, Община Плевен изгради и оборудва 6 нови центъра за настаняване от семеен тип. Към настоящия момент функционират 4, като в тях има 23 деца и младежи с увреждания и 35 без увреждания. За останалите два центъра – на ул. „Гургулят” № 32 с капацитет 14 места, и на ул. „Трите бора” № 23 също с 14 места, няма насочени деца/младежи с увреждания.

На брифинг с медиите председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев подчерта, че в страната са останали само три социални домове от типа на Дом „Детелина“ и всичките ще бъдат закрити тъй или иначе. Именно затова е взето решението децата да бъдат изведени още сега, вместо изградените центрове да стоят празни.

Съдбата на сградата на Дом „Детелина“ все още не е ясна. Марин Митев акцентира, че приоритет е извеждането на децата, а след това съветниците ще преценят какви са вариантите за ползване на сградата.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...