Начало / Общество / Журналисти от Плевен се включиха в семинар на Европейската комисия

Журналисти от Плевен се включиха в семинар на Европейската комисия

Плевенски журналисти взеха участие в семинар на представителството на Европейската комисия, който се проведе на 27 ноември във Велико Търново. Мероприятието бе организирано за представителите на медии в Плевен, Ловеч, Търговище и Велико Търново. От Плевен участие взеха журналистите Веселина Илиева, Ирен Томова, Люба Нинова  и Ивета Димитрова, както и лекторът Даниела Димитрова.

семинар журналисти

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, откри семинара, а след него Георги Ганев, програмен директор Център за либерални стратегии, разясни особеностите на инвестиционния план „Юнкер“. Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции със САЩ (ТПТИ) бе темата на презентацията на Христо Христов, политически съветник и част от представителството на ЕК в България. Неговата лекция включваше моменти от конспиративни митове до прозрачност и защита на европейските интереси.

семинар журналисти

Интересна лекция за медийните манипулации представи Ралица Ковачева, програмен директор и журналист в Би Ай Телевижън. Лекцията й „Трябва ли да сме в Брюксел, за да сме в ЕС?“ представи как една информация може да бъде поднесена по различни начини, без дори да бъде проверена нейната достоверност. Ралица Ковачева акцентира върху честата практика „копи-пейст” на българските журналисти и за пример посочи една от болните теми за обществото ни – забраната на печките на дърва. Информация, която е била публикувана още през миналата година, бе извадена и „претоплена” от медиите, без дори да се провери нейната достоверност. В резултат на това се стигна до момент, в който трябваше тази новина да бъде опровергавана от институциите. Това до голяма степен обяснява и недоверието в медиите, което хората са посочили при провеждане на анкета.

семинар журналисти

За финал на семинара Информационни центрове „Европа Директно”, в лицето на Теодора Калейнска и Даниела Димитрова, запознаха журналистите със своята дейност и представиха част от резултатите на работата си.

семинар журналисти

семинар журналисти

семинар журналисти

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...