Акценти
Начало / Общество / Възможни са локални разливи на реките извън населените места

Възможни са локални разливи на реките извън населените места

Повишения в нивата на реките Вит и Осъм в участъка, който преминава през област Плевен, се очакват днес. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали, но поради оттичане на реките са възможни повишения на нивата им в долните течения, информират от Басейнова дирекция „Дунавски район“.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 27 до 8 ч. на 28 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната се повишиха вследствие на валежите. Протичащите водни количества са около праговете за високи и средни води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са с колебания на водните нива от + 251 см до – 73 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес, вследствие на оттичане се очакват повишения на водните нива в средните и долни течения на реките. По-значителни повишения се очакват в долните течения на реките Вит, Осъм и Янтра, където е възможно да има локални разливи извън населени места и при липса на защитни съоръжения. Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 29, 30 ноември и 1 декември ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Днес по-значително ще бъде покачването на водното ниво в долното течение на основната река, след вливането на река Искрецка. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Басейнова дирекция.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...