Начало / Общество / Димитър Русинов: Пробацията в България с голям патенциал за развитие

Димитър Русинов: Пробацията в България с голям патенциал за развитие

Пробацията е положителна институция в България и има много голям потенциал за развитие. Затова трябва да се борим да продължи да съществува. Този извод направи Димитър Русинов,  председател на Управителния съвет на Фонд за превенция на престъпността. Той участва днес в Плевен в първия от общо трите информационни дни, на които се представя независим граждански мониторинг на развитието на пробационната система от институционално-правна гледна точка. Той е извършен по проект „Независим мониторинг върху законодателното и институционално развитие на пробацията в България“.

Такова проучване е извършено преди пет години и сега се прави сравнение докъде се е развила пробацията в България, поясни Русинов. Новото проучване е било насочено основно в две направления. От една страна е направено законодателно-институционално проучване на пробационните служби. А от друга – за първи път се прави проучване на случаи на осъдени на пробация. За целта са проведени 21 интервюта с осъдени на пробация, с техните инспектори и с част от семействата на осъдените. Така се опитваме от гледна точка на осъдените да видим каква е пробацията в България, каза Русинов.

Ползата от подобни проучвания е, че се осъществява граждански контрол върху разходваните държавни средства, беше подчертано по време на срещата. Но по думите на Димитър Русинов тази институция не е успяла да изпълни в пълнота основната идея за създаването й, а именно да намали пренаселеността на затворите.

Димитър Русинов подчерта, че пробационната институция в България все още не използва всички възможни средства за въздействие. „Има регистрация, срещи с пробационните инспектори и с  това се изчерпва работата. Почти липсват програмите за въздействие или ако ги има, са много слаби. Безвъзмездният труд, който в началото много се използваше, сега е намалял като интензивност. А той  беше може би най-полезният, защото връща нещо на обществото”, обясни Русинов.

Той изрази опасенията си, че няма да има развитие на въведения експериментално електронен мониторинг на осъдените на пробация чрез електронните гривни. „Причината е спиране на финансирането по Норвежката програма и държавата няма средства да продължи. Което не е  много разумно, след инвестираните досега средства”, каза Русинов.  Той отбеляза още, че не се използва ефективно и предсъдебният доклад, който  е фиксиран в Закона за изпълнение на наказанията. Така, по думите му, се стига до издаване на присъди за пробация чрез безвъзмезден труд на възрастни хора или на инвалиди.

Димитър Русинов беше категоричен, че, за да продължи да съществува и да се развива пробационната институция, на първо място по важност е да се случи съдебната реформа.

IMG_5272пробация - среща

 

 

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...