Начало / Култура / Вълнуващ концерт на Плевенска филхармония с младите солисти Яна Зеленогорска и Санжар Сапаев

Вълнуващ концерт на Плевенска филхармония с младите солисти Яна Зеленогорска и Санжар Сапаев

Пред немногобройна публика, но от ценители, се състоя снощи концертът на Плевенска филхармония под диригентството на проф. Ангел Станков. Той е завършил Националната музикална академия с цигулка при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. Прави кариера като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония, а повече от десетилетие и като диригент. Участва в концертния живот у нас, представя българската музикална култура по света: САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур, Куба, както и в повечето европейски страни. За него Лорд Йехуди Менухин казва: „Ангел Станков е не само многообещаващ цигулар, но той притежава голяма чувствителност и благородство на характера, определящи истинския музикант.” Проф. Станков е също уважаван педагог по цигулка.

В залата снощи бяха много млади цигулари от НУИ „Панайот Пипков”, с които проф. Станков през деня проведе майсторски клас и те бяха заинтригувани да чуят изпълненията на неговите ученици – Яна Зеленогорска и Санжар Сапаев.

Яна Зеленогорска изпълни един от най-значимите концерти за цигулка от Бетовен. Тя показа много добри музикални качества и се справи уверено с предизвикателството.  Младата цигуларка  е студентка на проф. Станков в Националната музикална академия. Участвала е в негови майсторски класове и още на  Светлин Русев, Мариян Краев, Кеворк Мардиросян, Минчо Минчев, Мичо Димитров, Васко Василев. Носителка е на награди от национални и международни конкурси, участвала е във престижни музикални фестивали, била е солист на Академичния оркестър на НМА, Софийска филхармония и др.

IMG_4289 Санжар Сапаев

В концерта прозвуча и Испанска симфония за цигулка и оркестър от Лало, изпълнена от Санжар Сапаев, който със замах разкри пред публиката своите идеи  за произведението.

Узбекистанският цигулар също е ученик на проф. Станков, в неговия клас е от 2012 г. Сапаев е лауреат и носител на призови отличия на редица международни конкурси. Той е един от основателите на „SAPAEV” квартет, с който печели Първа награда в категория „Камерна музика” от Internatıonal Music Competition „Heirs of Orpheus”. Участва като концерт майстор в Международни младежки проекти с концертна дейност в Германия, Холандия, Турция, България. Участва в майсторски класове на световно известни цигулари от Австрия, Турция, САЩ, Русия, Украйна, България и др.

Освен прекрасните изпълнения на двамата солисти, Плевенска филхармония поднесе на побликата и своето вдъхновено изпълнение на увертюра „Кориолан” от Бетовен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...