Акценти
Начало / Здравеопазване / Новорегистрираните ХИВ-позитивни мъже четири пъти повече в сравнение с новорегистрираните жени

Новорегистрираните ХИВ-позитивни мъже четири пъти повече в сравнение с новорегистрираните жени

спин изследване

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 г. са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив – 5, Варна – 3 лица. Общият брой на серопозитивните е 2 057 лица

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си  резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС), един от които е в РЗИ – Плевен, или в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС. Само в Плевен през месец януари в кабинета в РЗИ са се изследвали 102-ма.

В  Инфекциознта клиника в Плевен се намира и един от общо петте  сектора в страната  за лечение на пациенти  с ХИВ/СПИН.  Чрез тях Министерство на здравеопазването им осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти. През 2014 г. МЗ е осигурило средства за закупуване на 26 медикамента на стойност близо 15 милиона лева, а за 2015 г. са предвидени 19 милиона лева.

През  2014 г. общо 42 500 души от най–уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на здравните щети, както и 84 149 млади хора в риск са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

През 2014 г. са раздадени общо 2 208 671 безплатни презерватива

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...