Акценти
Начало / Общество / Бивши работници на „Плама“ осъдиха България в Страсбург

Бивши работници на „Плама“ осъдиха България в Страсбург

Деветима работници от фалиралата рафинерия „Плама“ в Плевен са осъдили България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради продължилото с години неизплащане на трудови възнаграждения, съобщи вестник „Сега“ в сряда. Според международната институция бавенето на парите е нарушение на основни човешки права.

Вината в случая е изцяло на правителството, което дълго време не е изплатило дължимите суми на хората, въпреки наличието на решение на българския съд. Европейският съд е присъдил на работниците обезщетения и разноски по делото в размер на 51 361 евро.

По подобен казус през юли 2009 г. 42-ма работници от „Плама“ осъдиха държавата да им плати 393 500 евро. Повторната осъдителна присъда по сходен казус показва, че държавата няма намерение да намали трагичната си статистика пред Европейския съд.

През 2008 г.  правителството изплати на всички работници в плевенската петролна рафинерия заплатите с 10-годишно закъснение, но това не помогна пред Европейския съд. В крайна сметка България бе осъдена, защото е пренебрегвала цяло десетилетие решенията на собствените си съдилища в полза на ощетените работници, с което е нарушила правото им на справедлив съд в разумно време.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...