Акценти
Начало / Общество / До края на юли е забранено влизането в Деветашката пещера

До края на юли е забранено влизането в Деветашката пещера

Заради нормалното производство на многобройните прилепни колонии до 31 юли е забранено влизането в Деветашката пещера, напомнят от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен. Забраната е в сила от началото на месец юни.

В Деветашката пещера прилепите са добре защитени в големите скални ниши и високи сводове. Поради това пещерата е сред най-големите местообитания, в които се размножават няколко вида прилепи: пещерен дългокрил, голям подковонос, малък подковонос, двуцветен нощник и др. Освен като местообитание и на други защитени видове, Деветашката пещера е и един от природните феномени на централния предбалкански карст и е със статут на защитена територия по Закона за защитените територии. Забраната за достъп на хора до защитената територия през този период се регламентира със заповедта за нейното обявяване.

В периода на забраната за посещения женските прилепи се събират на колонии и раждат обикновено по едно или две малки. При обезпокояване има голяма опасност малките да паднат на земята и да загинат.

Прилепите са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

За периода от 1 юни до 31 юли 2012 г. РИОСВ – Плевен ще контролира за спазване на забраната.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...