Начало / Култура / Международна експозиция с икони превърна Арт центъра в храм

Международна експозиция с икони превърна Арт центъра в храм

изложба икони

Международната експозиция “Икона – традиция и съвремие” превърна Арт центъра в Плевен в храм. 155 икони, дърворезба, фреско, проекти за стенописи и мозайки показаха 36 автори от България, Румъния, Корея и Сърбия. Представени са и икони с масивни сребърни обкови, полирано 24-каратово злато и скъпоценни камъни, които предизвикаха възхищението на публиката.

изложба икони

Произведенията заредиха със специална енергия пространството на експозиционната площ. Главният уредник на галерията Владимира Йорданова приветства творците и гостите на събитието и даде думата на отец Сава, който служи в Коиловци и околните села.

отец Сава

„Всички нас ни събира тук красотата, желанието да се докоснем до нещо красиво, нещо  непреходно. И говорейки за непреходното, тук точно може би е моментът да се сетим за смъртта, която идва в живота на всеки един от нас, но сякаш ние я подминаваме, сякаш няма да ни се случи. И живеем ден за ден. Забравяме всъщност къде е храмът, това, че църквата е събрание на тези, които вярват, на тези, които са се кръстили в името Христово. И всъщност църквата не е храмът, а обществото от вярващи”, посочи в словото си отец Сава. Той сподели и други свои мисли за Христос, словото, божественото, смъртното и безсмъртното, като на финала на речта си благослови присъстващите.

Йоана Бакону

Творческата атмосфера допълни с изпълненията си оперната певица от Румъния Йоана Бакану, която е сестра на една от участничките в експозицията – Роксана Бакану.

Йоан Димчев

13-годишният Йоан Димчев представи пред публиката няколко произведения за класическа китара.

Изложбата е организирана от Българското иконографско сдружение и Община Плевен и ще остане в Арт центъра до края на юли месец, след което ще отпътува за Орешака. Важна роля за нейната реализация има плевенския иконограф Владимир Андреев, сподели Владислава Йорданова.

Арт център

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...