Акценти
Начало / Култура / Първото издание на Шекспир в България показва изложба в библиотека „Христо Смирненски”

Първото издание на Шекспир в България показва изложба в библиотека „Христо Смирненски”

Милена Арсова изложба

Изложба под наслов „Вселената Шекспир” беше открита днес във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирнески” в Плевен. Изложбата е посветена на 450 години от рождението на големия поет и драматург.

„Откриваме изложбата в един забележителен ден – освен, че това е рождената дата на Шекспир,  23 април е обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право”, подчерта при откриването на изложбата Милена Арсова от Регионалната библиотека, която е съставител на изложбата. За първи път пред читателите и  пред всички, които обичат творчеството на Шекспир,  показваме  всичко онова, което е купувала и запазила библиотеката през всичките 60 години от своето съществуване, каза Арсова и допълни, че това са книги, с които би се гордяла всяка една библиотека.

В  изложбата са включени едни от първите издания в България на пиесите на Шекспир, най-старото от които е от 1897 г. Показано е още всичко издавано и преиздавано в България от и за Шекспир, както и последното издание на събраните му съчинения в 8 тома в прекрасния превод на Валери Петров.

Милена Арсова обърна специално внимание на един забележителен текст – стихотворение за Шекспир от румънския поет Марин Сореску, което по един изключителен начин представя всичко, сътворено от Шекспир.

И накрая Арсова цитира кратките, но безкрайно точни думи на Гьоте за големия английски драматург: Шекспир и все така безкрай.

Първите посетители на изложбата бяха ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен.

библиотека изложба

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...