Акценти
Начало / Общество / Организират протест заради унищожението на река Вит

Организират протест заради унищожението на река Вит

От Сдружение „Балканка” организират утре, 23 ноември, от 11 часа гражданско събиране на моста на река Вит, местност Боаза. Причината – разораването на километри от река Вит в нарушение на куп европейски директиви и законите, действащи в страната. От сдружението припомнят, че засегнатият участък от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: ЗЗ Български извор по директивата за хабитатите и ЗЗ Васильовска планина по директивата за птиците. Това означава, че е засегнат участък, включващ приоритетни местообитания и защитени видове по двете европейски директиви, а за дейността няма проведена задължително процедура по Закона за биологичното разнообразие.

Проблемът изключително нашумя последната седмица след сигналите и видеокадрите, заснети на място от представители на сдружението. Хиляди хора изразиха възмущението си от дейностите и това, че някой е допуснал такова безумие. Новината достигна и до премиера Бойко Борисов, който лично направи оглед на място, където установи нарушението.

Съставиха акт на фирмата, извършила в нарушение дейности в река Вит

За деянието гражданите обвиняват строителите на магистрала Хемус. По време на протестното действие, гражданите ще изпратят ясно послание към институциите, с искане оставките на тримата пряко отговорни – на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, директора на БДДР Петър Димитров и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Риболовците от Балканка обръщат внимание и на това, че в  местност Боаза се намира естественото губилище на река Вит. Активистите изразяват опасения и за подхранването на река Златна Панега, тъй като тя черпи води именно от губилището на река Вит. А изворът Глава Панега, най-големият карстов извор в България, подхранва водоем за питейно-битово водоснабдяване на Луковит, с което строителите реално са работили във водосбора на питейно-битов водоизточник. Речната баластра сама по себе си помага за очистването на водата като филтрира много добре съдържанието, а крайречната гора помага и за пречистването на постъпващите след дъжд от околните терени води.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...