Начало / Култура / Децата от „Звъника” изправиха на крака немската публика

Децата от „Звъника” изправиха на крака немската публика

За девета поредна година смесен детски хор „Звъника” при Центъра за работа с деца с диригент Ваня Делийска представя България в Песенен фесвил, който се провежда в немската област Оберфалц. Във фестивала, провел се от 15 до 23 юли в град Вайден, участват над 95 хорове от Германия. Плевенският хор е единственият чуждестранен участник, който получава специална покана да участва. „Контактите ни с организаторите на фестивала са още от 1990 г., когато получихме и първата възможност да се представим във фестивалната програма”, разказа Ваня Делийска.

Гласовитите деца на „Звъника” са изнесли пет самостоятелни концерта, три от които в местни катедрали. „В програмата ни бяха включени повече от 16 заглавия от български и чуждестранни композитори. Преди един от концертите ни в катедрала организаторите ни предупредиха, че между изпълненията няма да има ръкопляскания. Но след третото изпълнение на децата, публиката наруши протокола и до края на концерта всяко наше изпълнение беше последвано от овации, дори два пъти публиката се изправи на крака”, сподели Ваня Делийска. Това е нещото, което трогва до сълзи Габриела, която е сред 27-те хористи, спечелили вътрешен изпит, за да бъдат включени в състава, който пътува за Германия. „Беше много вълнуващо, забавлявахме се, но знаехме каква отговорност носим, когато застанем на сцената”, казва чаровната Габриела, изразявайки мнението на всички хористи.

За децата, а и за тяхната ръководителка е особено вълнуващ специалният ден, в който организаторите са им организирали екскурзия, за да разгледат забележителностите на областта. Те са имали възможност да сложат ръка на мястото, което е географския център на Европа,видели са сондата, с която е проникнато на най-голяма дълбочина в недрата на Земята – 9 км, и това засега е най-дълбоката точка, до която човек е успял да достигне. Дълбоко развълнувани децата остават от посещението си в концентрационен лагер в град Радвег. С решение на местните той превърнат в паметник, за да напомня за онези зловещи времена.

Но най-силно впечатление им правят катедралите, превърнати в прекрасни концертни зали. За дълго ще пазят спомена как величествено звучат там песните на Добри Христов „Тебе поем” и „Во Царствии Твоем”.

Освен в Германия „Звъника” изнася концерт и в Българския културен институт в Будапеща. Там плевенските деца впечатляват с изпълнението си на финала на сценичната кантата „Кармина Бурана” на Офенбах.

Сега за децата от хора предстои заслужена почивка, а Ваня Делийска вече подготвя сценария за големият концерт, с който „Звъника” ще отбележи 35 години от създаването си. Той ще е на 20 декември в ДКТ „Иван Радоев”.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...