Акценти
Начало / Общество / Честит 24 май, хора на духа и на знанието

Честит 24 май, хора на духа и на знанието

Днес е най-българският празник, денят в който почитаме делото на първоучителите светите Кирил и Методий. Денят, в който се прекланяме на пазителите на българското слово и на българската просвета и култура.

Под звуците на химна „Върви, народе възродени” днес в Плевен ще започне традиционното празнично шествие, което е началото на честването на 24 май –  Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. То ще тръгне в 10.30 часа от пл. „Стефан Стамболов” и в него ще се включат ученици и учители от плевенските училища, студенти и преподаватели от Педагогическия колеж, дейци на културата, изкуството, граждани. Шествието ще премине по главната улица и ще стигне до барелефа на Светите братя Кирил и Методий на едноименната улица. Там ще се влее второ шествие от студенти и преподаватели от Медицински университет – Плевен.

Тържественият ритуал ще започне в 11.00 часа. След неговото на импровизираната сцена пред Областна администрация срещу Големия фонтан ще има хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени” от близо 300 изпълнители от 11 хорови формации.

От 12.00 часа на алеята пред Военния клуб ще бъде открит Празник на книгата.

В 13.00 часа в Арт центъра в Градската градина ще бъдат отличени дейци на културата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...