Начало / Култура / Архивни материали дари на читалище „Съгласие” Любомир Буковски

Архивни материали дари на читалище „Съгласие” Любомир Буковски

По повод 150-годишния юбилей на НЧ „Съгласие 1869” Любомир Буковски дари 64 архивни материали на културния институт.  Сред дарените документи е уникален плакат, незнайно как оцелял през годините, както и оригинални снимки от опожаряването на първата сграда на читалището, което тогава е било и театър. Тогава плевенчани събират средства и за две години сградата е възстановена. Любопитна е и снимка от 30-те години на миналия век, на която читалищни дейци от цялата страна са се снимали за спомен пред читалището.

Това е малка част от дарението, което Любомир Буковски ще направи на читалище „Съгласие 1869”. По време на големите чествания на 150-ата годишнина, които ще бъдат през есента, той ще подари 100 броя плевенски вестници. В това число първата и втората годишнини на списание „Земледелие”, издавано от Янко Забунов. „Това е първото земеделско списание, свързано с учредяването на Българския земеделски народен съюз в Плевен. В него освен всички документални материали, интересното е, че има описани по дати и поименно всички земеделски дружби на територията на цялата страна, в това число и в тогавашния Плевенски край. По това може да се види как се е развивало земеделското движение в България”, разказа Буковски.

В дарението му са включени и два юбилейни плевенски вестника от царско време, единият от които свързан с посещението 1936 г. на царското семейство и министри в Плевен по повод откриването на тогавашния Дом на армията. Няколко са юбилейните вестници след 9 септември 1944 г., свързани с българо-съветската дружба, със 100-годишнината на читалището и др.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...