Акценти
Начало / Общество / Със серия прояви РВИМ – Плевен ще отбележи 141-та годишнина от Освобождението на България

Със серия прояви РВИМ – Плевен ще отбележи 141-та годишнина от Освобождението на България

Община Плевен и Регионалният военноисторически музей в Плевен подготвят серия от прояви за отбелязване на Националния празник – Трети март, и 141 години от Освобождението на България.

Те ще започнат на 27 февруари с откриване на изложба с творби от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”. По традиция при откриването на изложбата ще бъдат наградени победителите. Началото на събитието е в 11 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

На 28 февруари, четвъртък, от 11 часа, в Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде представена изложбата „141 години от Освобождението на България. Награди и отличия на опълченци от Плевен . Възпоменателни знаци за Освобождението” с експонати от фонда на РВИМ – Плевен.  Изложбата е  по проект „Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение”

1 март, петък, в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” ще бъде отслужена панихида по повод 138 години от гибелта на цар Освободител Александър ІІ. Началото е от 11 часа. 

На 3 март  всички обекти на Регионален военноисторически музей – Плевен ще са с вход свободен.

По повод Националния празник – Трети март, до 27  февруари в  експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ще се провеждат открити уроци по родолюбие „Освобождението на България – 3 март 1878 г.” с ученици от плевенски училища.

 

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...