Акценти
Начало / Образование / В Плевен дадоха старта на Олимпиада по пътна безопасност

В Плевен дадоха старта на Олимпиада по пътна безопасност

Олимпиада по пътна безопасност „Стани безопасен на пътя“ официално беше открита днес в Плевен. Тя се организира от Института по пътна безопасност с подкрепата на местната власт.

Честта да открият събитието имаха младите таланти от НУ „Христо Ботев” – Плевен, които представиха специално подготвена кратка програма по темата.

След което успех на участниците пожела председателят на Общинския съвет Мартин Митев, подчертавайки, че „всяка инициатива, свързана с децата – тяхното здраве, безопасност и развитие, трябва да бъде подкрепяна безрезервно”. „Темата за безопасността на пътя е една от актуалните. Това е проблем, който не бива да бъде подценяван и в никакъв случай – пренебрегван”, каза Мартин Митев. Той посочи, че първите уроци по безопасност на пътя всеки един получава в семейството. След това идват часовете и знанията в училище. За безопасността на пътя своята роля имат и институциите – с дискусии, адекватни закони, добри пътища. „Т.е. възпитанието в безопасно поведение на пътя от най-ранна възраст е споделена отговорност – на родители, учители, институции. Пожелавам ви днес да се забавлявате, и забавлявайки се – да научите неща, които ще ви бъдат полезни и ще ви предпазят на пътя“, пожела на участниците в олимпиадата председателят на местния парламент.

Успех на децата пожела и Албена Тотева – директор на Регионалното управление по образование в Плевен.

Тя заедно с Мартин Митев бяха помощници на двата отбора, съставени от ученици от различни плевенски училища, които отговаряха на въпроси като: Каква е допустимата скорост за един лек автомобил в населено място и на магистрала?; Как влияе употребата на алкохол върху реакцията на шофьора зад волана?; Какво превозно средство е каруцата и т.н.

В края на състезанието учениците имаха възможност да сложат специални очила, симулиращи различна степен на алкохолна опияненост, за да се убедят на практика как употребата на алкохол се отразява върху реакциите на човек. Преди тях очилата пробва и Мартин Митев.

По регламент олимпиадата по пътна безопасност ще премине в два кръга, които ще се проведат до края на април. В първия кръг ще вземат участие всички записали се ученици от трети и седми клас. Учениците от седми клас ще попълнят онлайн тест от 12 въпроса. Най-добрите четиристотин деца ще продължат във втори кръг, след който най-добрите 50 деца ще получат безплатно обучение по управление на картинг.  Учениците от трети клас ще попълнят тестове от десет въпроса на хартия. Най-добрите 200 ще участват във втория кръг. Най добрите 50 деца от втория кръг ще получат награди.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...