Начало / На фокус / Вицепремиерът Каракачанов и ректорът проф. Томов прерязаха лентата на новия факултет „Фармация” на Медицинския

Вицепремиерът Каракачанов и ректорът проф. Томов прерязаха лентата на новия факултет „Фармация” на Медицинския

Днес, в Деня на народните будители, беше официално открит новият корпус на Медицински университет – Плевен, в който е разположен факултет „Фармация”. За откриването в Плевен дойде вицепремиерът Красимир Каракачанов. Заедно с ректора на университета проф. Славчо Томов той преряза лентата на новопостроената сграда.

Преди това водосвет отслужи плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от храмовете в града.

Официални гости на събитието бяха още зам.-министърът на МОН Петър Николов, главният секретар на Министерство на здравеопазването проф. Красимир Гигов, проф. Анелия Клисарова,бивш минстър на образованието, плевенски депутати,  кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, областният управител Мирослав Петров, представители на местната държавна и общинска администрация, чл.-кор. проф.Григор Горчев – почетен ректор на Университета, университетски преподаватели.

След като беше прерязана лентата, официалните гости имаха възможност да разгледат новата сграда. Тя е на три етажа, с разгърната площ от 3 500 кв. м и освен учебни зали има две амфитеатрални зали с капацитет от 100-150 човека и конферентна зала. Гордост за факултета са лабораториите, в които ще се провежда производствената практика на студентите от трети курс. Те са оборудвани с мини  линии за производство на лекарства.

Факултетът по Фармация е разкрит с Решение на Народното събрание от 30 март 2016 г. в структурата на Медицински университет – Плевен. С това става факт постигането на най-високата стратегическа цел на Ръководството на висшето училище – разкриване на четвърто основно звено в структурата на университета след факултетите по медицина, обществено здраве и здравни грижи. Първите 30 студенти по държавна поръчка за специалност „Фармация“ са приети от академичната 2016/2017 година. Днес във факултета се обучават общо 134 студенти по Фармация, бъдещи магистър-фармацевти. Декан на факултета е проф. Тони Веков.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...